tisdag 27 oktober 2009

All you need is löööv!

Visst är det härligt med alla löv som faller ner på marken!
Som ett fluffigt täcke bäddar de in mina växter i väntan på vinterkylan och gör barfrosten mindre elak. Här, där den skyddande snön blivit allt mer sällsynt, är löven en riktig guldgruva.

En stor del av löven hamnar i torvpartiet under den stora eken - både på egen hand och med hjälp av en härligt kraftfull lövblås. Jo, jag vet. Jag borde skriva med hjälp av lövräfsan, om jag ska vara trädgårdspolitiskt korrekt. Men har man en gång jobbat med en riktig lövblås och dessutom lever i skuggan av en rejäl ek, är det lätt att välja en halvtimmes oljud framför dagar av tungt arbete och blåsor i händerna.

När löven faller är det svårt att se var gräset och funkiaplanteringen slutar och fontändammen börjar.

Azaleorna har vackra höstfärger, precis som Bergenian 'Vinterglöd'.

Efter snöfallet för en tid sedan förvandlades de ståtliga oktoberstormhattarna till plockepinn. Några fick följa med in och bli snittblommor tillsammans med sirliga ax av vackra prydnadsgräset Molinia 'Transparent'.

Mera plockepinn! Ullungrönnens rosa bladskaft ser nästan konstgjorda ut.

Det finns lite färg kvar i rabatten vid huset. Kopparstarr, brokbladig revsuga, daglilja, palmstarr, rödbladig Euphorbia, lammöron och massor av kärleksörten 'Matrona'. Henne fyndade jag för några år sedan på en plantskola som reade sina sista exemplar för tio kronor styck. Jag köpte allihop. Lycka!

Cirkeln av björnbärsrankor har varken början eller slut - precis som trädgårdsåret. För även om mycket känns vemodigt avslutat när löven faller under hösten, finns redan knopparna klara för nästa års löv. Det ger framtidstro om något!

Må så Gott!

Ester

10 kommentarer:

 1. Så väldigt vackra höstbilder!! Din beskrivning om framtidstron är också fin, behöver tänka så när allt bara känns blött och grått ute.

  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Hallå Ester, jag är helt med dig när det gäller praktiska redskap i trädgården! Våga välja lövblås :D

  Ha det bäst

  Marit

  SvaraRadera
 3. Visst är det vackert med lövtäcket! Här brukar vinden över slätten fungera som lövblås. Vi blev alldeles ställda en vindstilla höst för något år sedan.
  Karin

  SvaraRadera
 4. Vad fint du skriver!!! Du är duktig med ord,tankar och hjärta. Det ska bli härligt att träffas. Välkommna till ett annat lövparadis. Skulle behöva en lövblås men vi hade en duktig svägerska här förra helgen som krattade hela trädgården i regnet. Syskonkärlek på hög nivå!!!Kram Carina och Ken

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag blir så lycklig att du tipsar om en lövblås...varför har jag tänkt på att önska mig det! Vi har flera ekar på tomten och just eklöv är ganska besvärliga, tycker jag. Vackert med stora, fina ekar, men hu vad löv det blir...och så långsamt de förmultnar...

  SvaraRadera
 6. Men Ester hur kan det komma sig att tidlöserna ligger där uppe på häcken??
  Eller vad är det jag ser eller borde se?
  Hur stor tomt har ni egentligen?
  Vilka planteringar?
  Jag har inte så stor kontroll behov och det är ganska skönt som sagt vad! Klart att jag var lite orolig för min frösådda digitalis!

  Fyndigt med löööv...love

  Ha det
  Annika

  SvaraRadera
 7. Annika!
  "Häcken" är egentligen en ridå av vintergröna som hänger ner över en stödmur i natursten. Vintergrönan växer värre än kirschkål och jag klipper skoningslöst varje år för att inte muren ska försvinna in i djungeln, men vad hjälper det? Förlåter den dock tillfälligt när den är översollad av blåa ljuvliga blommor. Tidlösan växer alltså mitt i den gröna massan i rabatten ovanför muren - inte i luften, som det ser ut!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 8. Din trädgård är otroligt fin även i höstdräkt! Fina bilder och din text ger liv i allihop. Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 9. Härligt med framtidstro och björnbärskransar!
  Utan tro på framtiden eller utan projekt som man vill genomföra - vore väl livet slut???
  Leve livet och alla trädgårdsprojekt ( egentligen alla projekt, det måste inte vara trädgård)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Jättefina höstbilder på din trädgård. Lövblås och gräsuppsamlare på traktorklipparen använder vi när löven skall tas omhand. Arbetsbesparande.

  Ha en fortsatt fin Fredag och trevlig helg
  Gunilla

  SvaraRadera