lördag 25 augusti 2012

Fint besök!


Vi har haft fint besök i trädgården! Det i form av duktiga och mysiga trädgårdsjournalisten Lisbeth Frisk, som varit här och gjort ett reportage för Allt om Trädgård. Sedan dess har pulsen gått upp en smula varje gång tidningen dimpt ner i brevlådan - och nu är reportaget med i september-numret (nr 13)!
Vi är så glada och stolta!
Helt klart känns det en smula läskigt och ovant att läsa om sig själv och se sina egna ord bokstavligt talat i svart på vitt . Men det är också roligt och spännande att se vad någon annan får för känsla i vår trädgård. För även om trädgården finns till allmän beskådan här på bloggen, är det ju alltid genom mina ögon ni får möta trädgården - och de är naturligtvis färgade av både hemmablindhet och skaparglädjens rosaskimrande "softfilter".
Den här våren och sommaren har ni förstås inte fått se så mycket av trädgården alls, varken genom mina ögon eller någon annans...
Det har varit en lång bloggpaus för min del och det har sina smärtsamma skäl. Sedan i mars dras jag med diskbråck och har haft svårt att sitta vid datorn. Därmed har jag helt enkelt varit tvungen att prioritera inkomstbringande arbete framför lustfyllt bloggande de stunder jag, med hjälp av värktabletter, faktiskt kunnat sitta vid tangentbordet. Trist, men så har det varit.
Diskbråcket har också haft stor betydelse för trädgårdens utseende den här sommaren. Med en trädgårdsägare som varken kan gräva, skyffla ogräs eller köra jord, har trädgården i mångt och mycket lämnats åt sitt öde - till våtarvens, kirschkålens och brännässlornas fromma... För även om maken ryckt ut ibland, och även om jag faktiskt kunnat jobba stående "på alla fyra", har våra insatser inte räckt till på långa vägar.
Och tro mig - det är inte kul att fotografera en trädgård full av ogräs...
Samtidigt har mina ryggproblem varit väldigt lärorika.
Jag har fått öva mig i den svåra konsten tålamod - och jag har lärt mig att det inte är hela världen om ärtor och bönor inte kommer från såbrätten till grönsakslandet. Det blir förstås varken ärtor eller bönor på dem, men som väl är lever vi i ett land där dylika ting kan köpas i affären, och ingen kommer att svälta ihjäl på kuppen.
Jag har också lärt mig tacksamhet över att trädgården redan från början haft en ostyrig, för att inte säga vild, stil. Det har underlättat mycket att ros- och perennrabatterna alltid varit så rufsiga, att en eller annan brännässla på 150 centimeter varken gjort till eller ifrån.
Prova det i en japansk stenträdgård, eller i en strikt barockparterr...
;0)
Nu går jag som bäst och funderar på om jag ska tacka ja eller nej till erbjudandet om operation av ryggskrället. Tyvärr är operationsalternativet långt ifrån riskfritt, som alla inblandade är noga med att poängtera. Men vid det här laget har jag hört så många berättelser om diskbråck som inte läker, trots att decennier förflyter, att det börjar kännas lockande att ge kniven en chans.
För nästa sommar VILL JAG GRÄVA!
Må så Gott!
Ester 


Snyggast just nu är den röda solhatten Echinacea purpurea 'Ruby Glow'. Karamelligt rosa mot en rostbrun disk - mums!


Det behöver inte bli fult bara för att det inte är som det ska... Här blommar ljuvliga dagliljan Hemerocallis 'Elegant Candy' tillsammans med sober blå stormhatt. Tyvärr ingen lågväxande "pendula-form" - det är växtstöd som saknas... Nu får de blomma tillsammans och när det hela är över kommer sekatören att göra processen kort med stormhatten.Tittar man nära i blåbärsbädden, vittnar den ännu ej avklädda julbocken om att trädgårdsägaren haft svårt att uträtta sina plikter. Bocken står intryckt "i skamvrån" och fäller barr - men till hans försvar får jag ändå påpeka att det är i en surjordsbädd. Där gör barren trots allt en del nytta för det låga pH-värdet - och bockens horn funkar också utmärkt som växtstöd... Så varför begränsa oss till att "julen varar än till påska", när vi kan ha jul året runt..?

30 kommentarer:

 1. Bilderna i Allt om trädgård såg superfina ut. Hoppas allt ordnar sig för sig för dig, vad hemskt att inte kunna göra det man vill pga smärtan. Jag kan dock säga att jag sett många som som fått jättefina resultat av ryggoperationer, både privat och inom jobbet, så om problemen inte ger med sig är det alternativet inte så dumt. Som sagt, hoppas allt ordnar sig för dig!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna-Karin! Det är så skönt att höra om människor som blivit bättre av operationer och inte tvärt om. Vad roligt att du gillar reportaget om vår trädgård!

   Radera
 2. Stackars fina du;( Jag vet vad det vill säga med smärta och att vilja men inte kunna! Såg det fina reportaget i tidningen och jag var så stolt över dig/er :) Hoppas nu att detta eländiga diskbrock går över (med operation eller ej) och att du får må bra och vara smärtfri snart. Tack för tröstekramarna! Ha det gott o lycka till med ryggen/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej go'a Monne och tack för din medkänsla! Den värmer verkligen hjärtat.
   Kram!

   Radera
 3. Gun-Britt Perssonsöndag, 26 augusti, 2012

  Hoppas du blir bättre i ryggen och slipper ge upp er underbara trädgård. Läste och njöt av den i tidningen så som jag också gjort på besök hos er förra året. har saknat dig här på bloggen men förstår ju varför du inte varit här. Hur vore det med ett "ståbord"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gun-Britt! Tack för dina varma ord! Jag har funderat på ståbord, men inte kommit längre än till tanken. Men det får definitivt bli något sådant om jag inte blir bättre snart.
   Må så Gott!
   Ester

   Radera
 4. Usch!!!! Lider med dig och din dåliga rygg. Det räckte med att jag fick en känning av ryggen i januari men det läkte lagom till grävsäsongen började. Min syster däremot går i likandana op tankar som du.
  Jag måste bara köpa AoT och läsa om dig och din trädgård. Det skulle vara så roligt att komma och hälsa på nån gång....det är bara så svårt att planera in och få ändan ur att göra det.
  Visst är det annorlunda att betrakta sin trädgård genom någon annans ögon....men väldigt spännande och roligt.
  Ha det riktigt gott och var rädd om dig/ Kram Elinore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elinore! Tack, det är inget vidare att ha ont, det är det inte. Men det finns många som har det värre än jag och som knappt kan röra sig, så jag får vara glad för att jag kan det, även om det är med hjälp av värktabletter. Och så får man fokusera på allt roligt som händer också!
   Du och familjen är varmt välkomna när ni har tid och lust! Ser jättemycket fram emot att träffa dig igen!
   Kram Ester

   Radera
 5. Hejsan! Jag läste om er trädgård i tidningen och tycker den verkar helt fantastisk! Vilken köksträdgård! Vilket växthus! Och alla planteringar, bäcken.. allt! Jag har tyvärr missat din blogg... ska kolla genom den vad det lider. Verkligen supertrist med diskbråcket, låter inte kul. Jag vet hur det är att inte orka ta hand om trädgården och bara se på när ogräset växer, men har tack och lov sluppit sån smärta som ett diskbråck innebär. Hoppas du slipper smärtan till nästa säsong!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda! Den senaste tiden har det inte varit så mycket med den här bloggen... Men du är varmt välkommen tillbaka - jag hoppas kunna göra lite mer inlägg fram över!
   Kul att du gillar vår trädgård - det gör mig varm om hjärtat!
   Må så Gott!
   Ester

   Radera
 6. Den tidningen måste jag köpa. Det ser ju hur härligt ut som helst. Så jobbigt med din rygg men vi får hoppas att det ordnar sig till det bättre på något vis. Själv har jag också en ganska jobbig sommar bakom mig och då är trädgården både on tröst och en belastning. Det är så härligt det där med att trädgården faktiskt kan vara bedårande vacker trots att den inte får all den uppmärksamhet som vi tycker den färtjänar. Som om själva trädgården skulle bry sig. Den är ju bara ett stycke brukad natur. Förlåt att jag dröjde så länge med responsen på bilderna du skickade med vi hade data strul och kom inte åt vår mail på länge. Nu har datorn lagt av en gång till och då går jag givetvis omkring och oroar mig för att jag missat en massa annan viktig post igen. Sånt är livet. Sköt om dig och ha det bra. Kram Elisabeth.

  SvaraRadera
 7. Hej Elisabeth! Ingen fara - jag har också datastrul ibland. Den här sommaren har många väntat på mail från mig, eftersom det varit svårt att sitta vid datorn. Hoppas din jobbiga sommar mynnar ut i en härlig höst. Tänker på dig!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 8. Så trevligt, då får man köpa trädgårdstidning imorgon och kolla in reportaget!
  Ha en skön vecka!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 9. Tack det samma, Växthusmadam! Hoppas du gillar reportaget.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 10. Aj då, låter inte roligt alls. Hoppas att du kommer fram till ett beslut som känns bra. Själv känner jag ett par personer som har väntat på operation i flera år vid det här laget, men köerna verkar aldrig ta slut.

  Skönt att se att du inte förlorat din humor iallafall; det är få bloggare som får mig att skratta lika mycket som du gör. Kram. :-)
  /i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IET och tack för en strålande illustration! Du är så duktig!
   Det lutar åt operation - förutsatt att det finns något diskbråck kvar att operera när jag kommer främst i kön... Kanske behöver man inte ha ångest över valmöjligheten, trots allt ;0).
   Kram Ester

   Radera
 11. Ohh vad jag har längtat efter det reportaget!
  Tack för fin fint reportage Ester och Lisbet.
  Hopps det ordnar sig med ryggen.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Tack Annika! Du anar inte vad det värmer när just du skriver så. Sköt om dig!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 13. Tur att ni har en sådan juvel till växthus, som drar blickarna från nässlor och julbockar;)

  Hoppas att det blir mycket grävande nästa år istället!

  Krya på dig,
  Rebecca

  SvaraRadera
 14. Tack Rebecca! Man får helt klart välja var man ska titta ibland...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 15. Hej, jag läste om er fantastiska trädgård i Aot, helt ljuvlig verkligen:-)
  Usch vad tråkigt med din rygg! Har själv blivit hjälpt av osteopat, dock inte för diskbråck, men har hört om andra som blivit det!
  Jag slåss också mot nässlor och kirskål, men mest för att jag inte har haft tiden till att mota bort dem.
  Blev dock väldigt inspirerad av reportaget om er, så jag får försöka ta mig lite tid:-)
  Jag såg framför mig julbocken klädd i murgröna, kanske funkar som året-runt-variant?
  Krya på dig i massor!
  /Maria

  SvaraRadera
 16. Tack Maria! Kul att du fann inspiration i reportaget och vilken bra idé med julbocken! Det fungerar säkert om man hittar en lämplig permanent plats åt honom i trädgården. Det vore helt klart arbetsbesparande!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 17. Man får ta en tur till bibliotekets tidningshylla igen då...och du, om det inte blir operation så kanske en kiropraktor/naprapat med akupunkturutbildning kan hjälpa dig? Maken blev smärtfri efter tre veckors nålstickande för sitt diskbråck. Inte symptomfri och inte helt lika ryggstark som innan men smärtfri är en bra bit på vägen :)

  SvaraRadera
 18. Hej Tant Otteskrufv! Tack för tipset. Jag har provat akupunktur med ström under våren och sommaren och har blivit lite bättre av det(kan numera ta på mig sockarna själv och köra bil :0) ) - men inte så bra att jag kan leva utan maxdosen av värktabletterna och det är dit jag helst vill komma, även om jag inser att jag kanske aldrig blir helt smärtfri. Nu får jag behandling med laser och hoppas att det tar skruv innan jag hinner fram i operationskön. Men sjukgymnasten säger att det är hans sista behandlingsalternativ, så hjälper inte det, finns inga fler ess att plocka fram ur rockärmen. Då blir det nog operation i alla fall.
  Varmt tack för din omtanke!
  Ester

  SvaraRadera
 19. Hej! Ett sånt trevligt reportage! Jag var ju och tog fina bilder på ert härliga växthus, och sedan skrattade jag gott när jag fick AoT, för där var ju ÄNNU finare bilder! Jag önskar dig allt gott och ett snabbt tillfrisknande!

  Kram Ann-Marie (Meryls kompis)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ann-Marie!
   Kul att du gillade reportaget och varmt välkommen tillbaka.
   Kram Ester

   Radera
 20. Hejsan!
  Har också läst det fina repotaget i tidningen om er trädgård.
  Växthuset är sååå vackert, önskar det stod i min trädgård :=)
  Jättetråkigt med diskbråck, vet precis hur det känns men jag hade turen att inte behöva operera.

  Håller tummarna för att du nu ska få bli frisk så du kan ta nya tag i trädgården nästa vår.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helen och tack!
   Vi älskar verkligen vårt växthus även om det inte är riktigt färdigt ännu. Jag hoppas kunna "gräva i kapp" nästa år, för nu är abstinensen svår ;).
   Må så Gott!
   Ester

   Radera
 21. Nejmen vad tråkigt att höra! Jag har var in för att kolla efter nya inlägg ibland! Du har en sådan fantastik trädgård och det ger så mycket inspiration att se!! Krya på dig och jag hoppas att du snart blir bättre!

  Mari

  SvaraRadera