måndag 17 januari 2011

Sydländsk skönhet på visit

Heuchera 'Southern Comfort'

Runt vårt gula hus har jag planterat växter i gult, koppar och aprikosrosa - och så förstås en del rödbladigt. Kärleksörten 'Matrona', alunroten 'Palace Purple' och kopparstarr hör till stomväxterna. Men i höstas inhandlades också några nya sorter av alunrot. Jag hade länge sneglat på vackra 'Marmelade' och när den fanns på STA's växtmarknad slog jag till, även om jag hört att det är svårt att få den att trivas i min zon och i min jord. Det var bara det att några försäljningsstånd längre bort såldes en annan skönhet - 'Southern Comfort' - som såg nästan exakt likadan ut och som dessutom skulle vara betydligt mycket mer härdig.
Vilken skulle jag välja? Inte lätt alls.
Men - varför nöja sig med att ha ihjäl en växt? När man kan göra någon odlare glad och köpa två..? Sagt och gjort! De åkte med hem båda två och nu har jag insett att det är bäst att visa åtminstone den ena av dem här på bloggen - innan snön försvinner och jag upptäcker att de har lämnat in för gott...
Men visst är de läckra tillsammans i sin lite pudriga, dova färgskala, 'Southern Comfort', 'Matrona' och kopparstarret - så länge det varar?

Här är en annan sida av huset med kärleksört 'Matrona' alunrot 'Palace Purple' och kopparstarr, inbäddat i silvriga lammöron. Jag gillar lamöronen jättemycket, men brukar försöka klippa bort blommorna på de här som agerar kantväxt. De gånger jag inte hinner, ser rabatten väldigt rörig och felplanerad ut.
Många tycker att kopparstarr, Carex buchananii, ser visset och tråkigt ut. Men jag tycker att det bidrar med ett härligt, yvigt rufs och med en färg som sticker ut. Och jag bara älskar det! Kanske beror det på att det liknar mitt hår..? Hm. Har inte tänkt på det förut...

Här är gamla trotjänaren, alunroten 'Palace Purple', i en matta av lamöron. 'Palace Purple' tillhör inte de mest uppseendeväckande av alunrötterna, men jag gillar den skarpt. Den har funnits i min trädgård i tio år och växer vidare bara jag planterar om den ibland. Dessutom frösår den sig gärna så att man får fler plantor - och gillar man inte det, är det bara att klippa bort blomställningarna innan de fröar. Men de flesta av bebisarna blir lika mörka som mammorna, så hos mig får de gärna bli fler.
Må så Gott!
Ester

9 kommentarer:

 1. Läcker kombo, 'Matrona' och 'Southern Comfort'! Tycker också att kopparstarr är snyggt på rätt ställe.

  Ha en fin vecka,
  Rebecca

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt snyggt ut:) Jag har inte riktigt fastnat för alunrötterna (än) och lammöron har jag väldigt svårt för men när man ser dina bilder så börjar jag tvivla på mitt eget tycke och smak:)) Himla snyggt alltså;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. O så fint!Heuchera kan verkligen vara lynnig.Håller tummarna för både dina och mina!
  hur får du lammören att hålla sig i backen? Mina kryper liksom upp på jorden.Jag hoppas också att kopparstarren, som jag nyligen upptäckt (bland andra gräs) också klarar vintern här!Måtte våren skynda sig!

  SvaraRadera
 4. Härliga kontraster! Jag planterade också några alunrot förra året. Hoppas att de överlevt vintern!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder!
  Härlig blandning mellan färg och form. Gillar både kopparstarr, Alunrot och Lammöron :=)

  SvaraRadera
 6. Jaaa!! Precis så !!! Massa färgkontraster och massa bladkontraster!!!! YHEEee!

  SvaraRadera
 7. Hej! Vilken fantastisk trädgård du har!!! Sitter och njuter av dina inlägg. Det ät första gången jag är här (hittade hit via Charlotte på Trädgårdsflow) men nu har jag lagt mig som följare och kommer att komma tillbaka ofta!
  Ha en fin dag!
  Hälsar,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Vackra kombinationer! Ni har verkligen en underbar trädgård, det vet jag för jag har ju sett den.
  Gillar också kopparstarren. Tuffsigheten - läcker kontrast.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Får väl erkänna att jag inte varit så glad i kopparstarr, men i din växtkombination är det faktiskt väldigt fint!
  Är väldigt förtjust i alunrot, har bl a Palace Purple som jag tycker är kanonfin.
  Vilket jobbigt fjolår ni verkar ha haft. Så roligt att läsa att det vänt för ert företag och att det nu ser ljust ut. Ni är modiga som vågar satsa och kämpa på men du har klart alldeles rätt i att man inte får ge upp i förtid. Håller tummarna att det bara blir bättre och bättre för er :-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera