torsdag 13 januari 2011

Häng med till skattkammarön!

I maj för snart två år sedan tog vi äntligen i tu med en av skamfläckarna i vår trädgård - lekstugehörnet. Här stod en gul, ganska skabbig lekstuga på som ingen längre lekte i och runt om den växte massor av ogräs. Så vi bestämde oss för att skänka bort stugan till syskonbarnen, (som har en snickarkunnig far!) och göra något nytt av platsen.
Eftersom man måste gå över bäcken på en liten låg träbro för att komma dit, kom döttrarna på att trädgårdsdelen kunde heta Skattkammarön och det passade mig bra, eftersom jag tänkt plantera lime-gult och rödbladigt i rabatterna.
Hörnet vetter både mot gatan och granntomten och ramas in av en bokhäck som kommit lite olika långt i höjd. Här står också ett gammalt äppelträd som vi tror är sorten 'Filippa'. Det gjorde hela projektet lite mer komplicerat, eftersom vi blev tvungna att höja marknivån runt trädet. Att bara skotta upp jord runt stammen hade varit ett säkert sätt att ta död på stackars Filippa, som behöver syre utmed stammen för att inte barken ska ruttna. Istället gjorde vi en "tub" av markduk som vi fyllde med stenar närmast stammen. Sedan fyllde vi på med jord runt om. Och än så länge fungerar det bra!
Med ett gäng storgatsten och en hög singel formade vi en gång med en rundel i mitten. Det blev också en plats för en bänk under äppelträdet och några upp-och-nervända dansk-sjöstensplattor i gången. Det senaste är vi inte riktigt nöjda med. Det blev lite rörigt med så stora plattor i den smala gången, så i år funderar vi på att kapa av dem så att det blir bättre proportioner.
Fortfarande fattas både en del växter och den gjutna bänken finns bara som en idé i mitt huvud. Dessutom vill jag plantera en rödbladig bokhäck runt det lilla trädgårdsrummet, eftersom jag tycker att det supersnyggt med dubbla häckar. Tanken är att den inre häcken ska vara lägre, men tillräckligt hög för att man inte ska kunna se över den när man sitter på bänken.
Än så länge har jag varit för snål för att köpa plantor till häcken. Istället har jag försökt ta sticklingar, men utan större framgång. Jag har också funderat på att så, men har inte fått tag på fröer ännu. Det är ju också ett vågspel när det gäller färgen. Så jag får väl knalla iväg till plantskolan och bita i det sura äpplet...
Må så Gott!
Ester


Hej då lekstugan!

I september 2009 var det dags för plantering.

Förra sommaren hade det börjat växa till sig på Skattkammarön. Gulbladig plister, en gul Allium som jag har sått och det gula gräset Milium effusum 'Aureum'. Plistern växte så bra att jag flyttade den till mittrundeln i stället, tillsammans med Alliumen och...

...då blev det plats för några fynd från STA's växtmarknad - klockvippan x Heucherella 'Alabama Sunrise' och en Saxifraga stolinifera som förmodligen inte kommer att överleva i vårt klimat, men jag kunde inte låta bli att testa. Snygg var den i alla fall...

På Skattkammarön växer också gulbrokiga plistern 'Anne Green' och gulbladiga tremastarblomman 'Sweet Kate'.

En annan favorit är dagliljan 'Chicago Royal Robe' som blommade tokmycket förra sommaren.

13 kommentarer:

 1. Men..... så vackert det blev av lekstugehörnan!!!!! Otroligt snyggt med gången in mot cirkeln... och gatsten som kantsten och grus som fyllnad med trampstenar i..... I like... mycket, mycket fint!!!! Vi har vår skabbiga lekstuga kvar.... och den är en skamfläck i trädgården...... Skulle verkligen vilja få bort den och göra lite snyggt där istället.... Tack så jättemycket för inspirationen!!!

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Åh så fint det blev:) Gillade formen jätte mycket. Ser dig framför mig när du sitter på din bänk under äppelträdet:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Sån ljuvlig trädgård! Kanske kan jag låna en och annan ide framöver när 500 kvm bortglömd yta skall bli en myyysig trädgård :-)

  Håll stövlarna leriga/Helena, Franska liljan

  SvaraRadera
 4. Sikke en skøn daglilje og i det hele taget en dejlig have, du har,

  SvaraRadera
 5. Du är smart du!!!!
  Och det är kanonfint!
  Det vet jag i första hand!

  SvaraRadera
 6. Ser riktigt fint ut!
  Den där liljan ska jag hålla ögonen efter.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Kul projekt! Den gulbladiga plistern ser läcker ut!

  Ha en fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Vilket lyft det blev i området runt gamla lekstugehörnet.
  Gott om vackra växter, Dagliljan var något att komma ihåg att spana efter.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jag längtar tills jag får komma och se eran underbara trädgård... skall bara titta och njuta inte fota.
  Annika

  SvaraRadera
 10. Men.. så fint!! Jag gillar gatstenen, rundeln, färgerna... ja allt är superfint!

  SvaraRadera
 11. Tack alla snälla för era go'a kommentarer! Och söta rara Annika, det är klart att du är välkommen!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 12. Sikke en skøn have og blog du har Ester. Jeg har lagt mig som følger af bloggen, da jeg har nydt alle billederne.

  Ha en dejlig søndag aften

  SvaraRadera
 13. Hej Ester
  Så snyggt det blev. Men, jag sitter och tittar på bilderna och upptäcker att det är just de stora gångstenarna jag gillar, ihop med namnet Skattkammarön. Jag får associationer till yelllow brick road och till Alice i underlandet också. Jag tycker att det lite skeva i proportionerna förstärker sagotemat. :-)

  Ska försöka att minnas namnet på det härliga gulbladiga gräset du visar. (Jag älskar gulbladigt. :-))
  i.

  SvaraRadera