tisdag 2 november 2010

Tid för hängmattan..?

Det blir inte mycket gjort nu.
Vardagarnas trädgårdstid försvann definitivt med sommartiden och nu är det helgerna som gäller. Man blir lite frustrerad när det blir kolmörkt klockan fem på eftermiddagen, lagom till dess att man dragit på sig trädgårdsbyxorna.
Frustrerande - men kanske också lite skönt.
För det är inte utan att det ska bli ganska mysigt att krypa inomhus ett tag, tända ljus och drömma om nästa vår.
Tid för hängmattan - om det nu inte hade varit så blött och kallt...
Jag har förstås ingen hängmatta ännu - men väl två hängmatteträd!
Det är två ullungrönnar, Sorbus 'Dodong', som ska få äran att vagga mig och resten av familjen till sömns under lata sommardagar. Om sisådär tio år.
Det är till att ha framtidsplaner...
Än så länge är ullungrönnarna varken kraftiga eller gamla nog för att orka bära några latmaskar överhuvudtaget. Träden har bara tio år på nacken och det vet jag bestämt eftersom jag, stolt som en tupp, lyckats ympa det ena alldeles själv. Tvillingen fick jag "färdigympad" samma år av C, som jobbade på trädgårdsskolan där jag gick.
Ullungrönnen är ett av mina favoritträd, med sitt kraftfulla växtsätt, sina frodiga blanka blad, pampiga blomklasar och praktfulla rönnbär. För att inte tala om den magnifika, färgsprakande sista föreställningen innan löven faller till marken.
Det är träd med mervärde!
Så blunda en stund, tänk solig sommardag, hängmatta med vit virkad spetskant, en ståhatt neddragen över ögonen och känn det stilla gunget när du vaggas till eftermiddagslur under de skuggande kronorna.
Ljuvligt!
Bara tio år kvar...
Får nog spetta ner lite extra gödning till våren - nå'n som har någon dunderkur i bakfickan?

Må så Gott!
Ester

Så här vacker var ullungrönnen första halvan av oktober.

6 kommentarer:

 1. Haha, kan bara tänka på när jag var barn och varje sommar kämpade med att lägga mig i grannens hängmatta:) VARJE försök slutade med att mattan gjorde en "volt" med mig inuti och jag hamnade på marken:) Men det låter ljuvligt och jag älskar också Ullungrönn. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. The Sorbus have excellent Autumn colour, such a bright reddish orange. They will make great hammock supports, with a little more trunk growth. The birds really like Sorbus, too, and they used to always be after the berries in my neighbour's tree. It will be very satisfying, after raising these ones from the beginning, to see them eventually shading the garden.

  SvaraRadera
 3. Då har jag många år tills min blir kraftig för Dodong´en sattes i år hos mej.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Å vad jag har sneglat på rönnar och nu blev jag ännu mer sugen.Men tänker efter, tio års framförhållning och sedan tio till, hmm. Hammocken får duga! Men en parlrönn ska jag ha bara för lyst! Jomenvisst det är bävans tider i antågande,inte ens pannlampa hjälper!
  Hav tröst!
  Margit

  SvaraRadera
 5. Jajamensan, visst ska man ha framtidsplaner ;-) Träden ser riktigt lovande ut att bli hängmatteträd.... Blir riktigt nyfiken på ullungrönnen... Det är fler med dig som verkar ha ett speciellt öga till den... Hos mig finns mest gamla träd och inga egentliga 'trädgårds-träd'.... Men jag skulle gärna vilja ha....

  Ha det bra!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Bra framförhållning!:) Att få sussa i en hängmatta med Dodong som skuggande tak är säkerligen värd lång väntan.

  Trevlig torsdagkväll,

  Rebecca

  SvaraRadera