lördag 9 oktober 2010

Det växer ett hus!

Den här sommarens mest framgångsrika odling har varit ett hus...
Det är fortfarande i "krukstadiet" och inte riktigt fullvuxet, men på god väg!
Fröet såddes för sisådär en tio år sedan då jag, som jag berättat tidigare, fick ett växthus i 30-årspresent. Det var dock ett frö av det mer svårflirtade slaget och tog god tid på sig att gro...
Men - tro't eller ej - den här våren började det växa!
Först med en gjuten grund, sedan sten för sten med begagnad betonghålsten. Maken kämpade på med det tunga jobbet, lite varje dag. Jag höll andan, tassade runt som en orolig hönsmamma, sådär som man gör när man har en liten fröplanta i ett känsligt stadium. Måtte det fortsätta växa. Måtte han inte tröttna...
-Vill du ha lite kaffe, älskling..? Jag kommer ut med det med det samma! Lite saft? Inga problem! (Jag fixar gärna ner månen också, bara du bygger mitt växthus!)
Och det har gått framåt. Nu är allt murande klart och de första delarna till stommen har kommit på plats! Nu väntar en vinter med fönsterrenovering och målning.
Äldsta dottern tycker att muren, med sina välvda nischer, är så fin att vi inte behöver göra så mycket mer.
- Mamma, det är ju snyggt med en ruin i trädgården..!
Men jag ser fram emot nästa sommar, när huset kanske, kanske kommer att bli färdigt.
Ett kombinerat växthus, uterum och en fotostudio. Och kanske lokal för en och annan kräftskiva. Här ska mina hårt prövade
fuchsior, Agapanhus och änglatrumpeter få bo på vintern och här ska jag driva upp fröplantor i mängder! För att inte tala om alla skrovmål vi kommer att lura knotten på under ljusa sommarkvällar...
Tänk att lite betong kunde göra en trädgårdstok så lycklig!
Må så Gott!
Ester

Muren som vänder ryggen mot norr ska putsas och målas vit.

Så här såg bygget ut från sidan härom dagen.

Och här har vi byggmästaren själv: Pelle-Goding.
Du har nog gröna fingrar, trots allt. I alla fall när det gäller att få hus av glas att växa...
Puss på dig för allt jobb du lägger ner!

19 kommentarer:

 1. Oj oj oj, imponerande! Mina tankar går till stora fina orangeri man sett.
  Förstår att du är lycklig :-) Vilken underbar present från din man att lägga så mycket tid och möda på att bygga det till dig!
  Ni måste ha en rejält stor trädgård?!
  Ska bli väldigt spännande att se fortsättningen av ert bygge. Lycka till.
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 2. Åhhhh, så fint det ser ut...det kommer att bli kanonbra!!! Visst blir man bara lycklig, jag fick mitt 'orangeri' i examenspresent för 10 år sedan och är fortfarande överlycklig över det.
  Din potager framför går ju inte av för hackor heller, himla snyggt!
  Ha en finfin söndag,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Väldigt vackert blir det! Nischerna var ett extra plus! Hoppas vi får se många fler foton från din vackra köksträdgård. Ser att du också odlar den vackra röda grönkålen.

  SvaraRadera
 4. Lyckliga du!!!! Så fint det kommer att bli! Jag kan visst lite hålla med dottern om "ruinen" men det verkar bli ett mycket vackert växthus. Bara liiite avundsjuk....
  Markarbetet är iallafall klart härhemma till mitt lilla växthus och grunden blir nog klar i höst, så det finns hopp om att jag också blir med växthus nästa vår.
  Kram Elinore

  SvaraRadera
 5. Tjusigt!

  Undrar just var man får tag på sådana frön?:)

  Ha en fin söndagkväll,

  Rebecca

  SvaraRadera
 6. Oj, vad fint! Både växthuset och trädgården. Vilket jobb han gör mannen din.
  Ha det så fint.
  Malin

  SvaraRadera
 7. The new conservatory is looking fantastic, even partly finished. Your husband is very talented, and so sweet to build it for you. I agree with your daughter about the wall and niches looking like a picturesque garden ruin. This will be such a beautiful and useful garden structure when finished. It also makes such a nice background setting for your potager. I look forward to seeing the next stages.

  SvaraRadera
 8. WOW Ester!!!!!!! MEN, så fint det blir.... Vackert med de välvda nischerna. Och så passande till din fina trädgård... (som jag gärna skulle vilja se bilder från oftare ;-)) Erkänner att jag är riktigt avundsjuk på båda två... Blir nyfiken på storleken på den fantastiska skapelsen..... Själv har jag ett växthus av högst ordinärt slag på 14 kvm, vilket är alldeles för litet för mina behov. Så spännande att få se hur bygget utvecklar sig....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 9. Men Ester det är sådan som man bara ser på bild tidningar...vilken dröm snacka om att ta ner månen.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Oj oj oj vad fint ,det där kommer bli fantastiskt växthus.
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Wow vad fint det är och vad finare det kommer att bli! Otroligt imponerande! Han är guld värd din Pelle! Kram

  SvaraRadera
 12. Det är såååå fint!!! Jag tycker ruinen är underbar....den är fin som den är. Det ser ut som en Italiensk trädgård. Duktiga Pelle!!!!
  Ska bli gott att sitta därinne nästa år. Får man boka fönsterbord redan nu???
  Kram
  Carina

  SvaraRadera
 13. Tack allesammans för era härliga kommentarer! Det är fantastiskt att ni fortfarande hittar hit, trots min magra bloggsommar!
  Ingela: Vår trädgård är 2 500 kvadratmeter stor. Ibland tycker jag att det är för lite - men inte när jag rensar...
  Dagliljan: Den röda grönkålen 'Redbor' är en favorit som varit med i flera år. Men jag är dålig på att tillaga den - kanske har du några tips?
  Rebecca: Växthusfrön kommer till en alldeles av sig själv, när man talat tillräckligt länge och varmt om fördelarna med detta förträffliga hus, samtidigt som man annekterat det enda utrymme på tomten som skulle kunna liknas vid ett garage - till vinterförvaring av växter...
  Charlotte: Jag hoppas att det ska bli mer bloggande nu när hösten är här och man inte kan vara ute all ledig tid. Växthuset blir ungefär 44 kvadratmeter.
  Carina: Självklart håller vi fönsterbordet till dig och Ken! Det blir rödvitrutig duk på bordet, levande ljus och så underhåller Pelle och jag med smäktande (läs smärtande) fiolmusik. Tjejerna lovar fixa spaghetti mit frikadeller så att ni kan få en helkväll á la Lady och Lufsen. Välkomna!

  ...och ja. Han är guld värd, mannen min!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 14. Åååå!! Himmel så fint det kommer att bli! Det ÄR redan fint, håller med dottern om att det är fint som det är.

  Din man är helt klart värd en puss eller två! :)

  SvaraRadera
 15. Skicka gärna några fröer, jag behöver också ett hus!!! Stort och flott ser det ut!
  /Ruben

  SvaraRadera
 16. Det är himmelskt vackert! Ett stort grattis till dej Ester som har en sådan man ojojoj min är seglare...skall vi byta ;-)

  mvh Tyra

  Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

  SvaraRadera
 17. Tyra: Ditt växthus går ju inte av för hackor det heller. Och dessutom är det färdigt... När det gäller man-bytet får jag nog tacka nej, eftersom jag är lite rädd för vatten... Annars tackar jag för erbjudandet;)).
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 18. Hvordan går det med væksthuset? Det ser meget spændende ud.

  SvaraRadera