torsdag 11 mars 2010

Buxbom och ett brustet hjärta

Den här vintern har gått hårt åt det vedartade i min trädgård. Flera gånger har jag varit ute och skakat av nedtyngda grenar på buskar, häckar och klippta figurer, men efter ett tag nådde snön så högt, att det inte gick. Mina formklippta vänner syntes helt enkelt inte längre.
Det var bara att ha is i magen och vänta på snösmältningen.
Här om dagen kom den äntligen! Med plusgrader på dagarna och en sol som visste var den tog, reducerades snötäcket ordentligt - och jag jublade!
Tills jag såg mitt hjärta. Mitt älskade, bulliga buxbomshjärta hade brustit av tyngden från snömassorna.
Stora hål gapade i bladverket och det såg helt enkelt eländigt ut. Grenarna hade frusit fast i snön och sedan dragits med neråt när snötäcket sjunkit undan.
Nu var goda råd dyra! Skaren vägrade släppa taget om grenarna och inte förrän maken kom med vassa grävspaden, lossade de från sin förtöjning i skaren.
Några kvistar var redan ohjälpligt förstörda, men som tur var inte alla. Nu håller jag tummarna för att de grenar som klarat sig ska hitta tillbaka till sin ursprungliga plats så att "hålen" täpps igen, när plantan tinar.
Kanske kommer det en ny vår trots allt - även för brustna hjärtan?
Må så Gott!
Ester


Så här ser hjärtat ut på sommaren, när rabattrosorna blommar runt omkring.

Här är en annan favorit och jag kallar henne för Hönapöna. Från början skulle hon ha blivit ett klot, men så gick hon i närkamp med en snöhög den första vintern, och såg mer ut som en höna när våren kom. Så varför spjärna emot, när hon själv var så tydlig med vad hon ville bli?
Kanske är det dags för en ny omformning den här våren. Än så länge syns inte minsta spår efter Hönapöna under snön. Misstänker att hon tagit sitt pick och pack och emigrerat till Skåne, där man länge haft god hand med gröna höns...

Det finns ganska många buxbomsklot i min trädgård, eftersom jag gillar den mjuka men ändå strikta formen tillsammans med andra växter. Här är kloten av sorten 'Polar' som är en av de mer härdiga. Jag tycker att den är svårare att formklippa än de "gamla vanliga" sorterna med något mindre blad.

Här har vi Hönapöna igen. Visst ser hon ut att vara stolt som en tupp över sina nylagda betongägg?

Här är fler ägg tillsammans med ett buxbomsklot "på gång". För sju, åtta år sedan hade jag turen att hitta ett helt flak med rotade buxbomsticklingar i Tyskland. Det har tagit lång tid, men nu börjar de ta form i trädgården.

Häckarna i köksträdgården är också av buxbom som jag dragit upp som sticklingar. Än så länge är häckarna ojämna, eftersom plantorna har olika åldrar, men jag drömmer om när de blir stora och stadiga och jämnt klippta allihop. Mums!
Just nu är det så mycket snö i grönsaksträdgården, att man inte ser var gångarna går.

Här är en buxbom som jag kallar för "hålet". Jag tycker att den är snygg tillsammans med vissna fröställningar. Bilden är tagen förra vintern, en dag när snön såg ut som florsocker.

19 kommentarer:

 1. Åh så tråkigt med ditt buxbomshjärta hoppas verkligen att det "ordnar" till sig. Här är fortfarande så mycket snö så det ska bli både spännande och förfärligt när snön har smält och jag kan se vad som blivit förstört här. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. wow, vilka klippta skönheter! Håller tummarna för både hjärta och höna...
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 3. Oj vilken trädgård! Så mycket vackert!

  SvaraRadera
 4. Suck så vackert!!! Vi bor ju rätt nära i samma zon men vi kan inte ha buxbom. Undra hur det kommer att se ut i trädgården i år???
  Snöbärs häckarna ligger ner.
  Höna pönan i det gröna ser så härlig ut. Och det brustna hjärtat kanske får en annan form.
  Men vi får hålla tummarna att det går bra.
  Kramar carina

  SvaraRadera
 5. Oj, vilken vacker köksträdgård du har -helt i min smak - underbar! Gillar också buxbom jättemycket och ibland blir dem ju tyvärr lite åtgångna av snön.

  Hade ett buxbomklot som stod under en syren där jag hade hängt fågelmat. Massor av frön och skal ramlade ner på klotet och skadade det så mycket att det inte längre gick att ha som klot. Men, jag gjorde helt resolut en 'bonsai' av den. Toppklippte och tog fram de tydliga grenarna och klippte nertill så stammen blev synlig. Nu är den en av mina favoriter. Så ibland blir haverierna under vintern bra också!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 6. Hallå Ester, vilken superfin trädgård du visar. Jag blir bara mer och mer nyfiken på hur helheten ser ut! Allt jag har sett hittills har imponerat.

  Ha det bäst!

  Marit

  SvaraRadera
 7. Så superfina figurer du har! Jag har tre begravda klot att oroa mig för...
  Karin

  SvaraRadera
 8. Hoppas att våren kommer med lindring för brustna buxbomshjärtan.

  Helt underbar köksträdgård!

  Ha en fin kväll

  Rebecca

  SvaraRadera
 9. Formklippt buxbom är både snyggt och roligt. Hjärtat ser så fint ut, hopper innerligt att det klarat sig!!
  Är själv orolig för några buxbom och små järnek. Som du skriver har det ju varit så mycket snö att det faktiskt inte gått att borsta bort den "som vanligt". Håller tummarna men en järnek har nog råkat illa ut tror jag...
  Vilken köksträdgård du har, wow!!
  Ha det gott. Kram, Ingela
  Förresten, jag gick år 2002, floristutb för vuxna.

  SvaraRadera
 10. vad härliga bilder, det finns hopp med andra ord ;). här har det gått av en och annan viktig gren med tyvärr. nu spenderar jag massor av tid i växthuset! kika gärna in på min hemsida om växtförsäljningen www.vaxterivimle.se

  Tjing

  SvaraRadera
 11. Trist med det fina klotet. Jag trodde mitt stora också gått åt fanders men det reste sig upp igen när jag borstade av det.
  TVilken underbar trädgård ud har...
  Tack för hälsningen om boken.
  jag är nöjd.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 12. Så härlig din trädgård ser ut att vara. Och jag hoppas att hjärtat ditt reser sig igen, växterna klarar ju ofta sig bättre än vi trott. Buxbum och framförallt kloten har jag en kärlek för. Man måste bara avar rustad emd långt tålamod när man drar upp dem själv från sticklingar, men det är desto roligare. Här är det nog bara lavendelhäcken som fått ta stryk under vintern och den repar sig ju efter en rejäl omgång med häcksaxen. Jag håller tummarna för ditt hjärta!

  SvaraRadera
 13. Underbar köksträdgård hoppas att hjärtat ordnar till sig//Britt

  SvaraRadera
 14. Åh, vad många fina buxbom du har i olika "former". Ja, man undrar hur mycket i trädgården som har blivit förstört i vinter under all den tunga snön.
  Anne-Lie

  SvaraRadera
 15. Vilket fint buxbomshjärta du har (ja hönan var inte dum den heller - vad duktigt du är) hoppas hjärtat klarar sig!

  SvaraRadera
 16. Vilka fina buxbom du har! Jag hoppas att både hjärtat och Hönapöna klarar sig utan allt för stora skavanker.
  Jag vill gärna ha buxbom som en liten häck, eller avgränsning hos mig. Det verkar tyvärr vara dåligt med nog härdiga för mig här uppe.

  Din köksträdgård är ju ett smycke!

  SvaraRadera
 17. Åh, vilken vacker köksträdgård du har! Magnifik!
  jag hoppas det brustna hjärtat repar sig.

  SvaraRadera
 18. Håller tummarna och hoppas på att du har tur.
  Brustna hjärtan brukar konstigt nog läka ut.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 19. Jag måste nästan torka en tår ur ögonvrån. Brustna hjärtan är inte att leka med. Hoppas att det går vägen.
  Skaren är verkligen hård i år, har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Det går inte ens att skotta upp gångar eller få undan vid entrén längre. Som att stöta skyffeln i sten. (Men det är ganska roligt att vara ute och vandra på den. Jag når plötsligt taket på växthuset utan problem till exempel!)
  /IET

  SvaraRadera