fredag 26 mars 2010

Bondpermis och ogräslycka

Det ligger en oförsvarlig mängd bilder i min dator och väntar på lite ordning och reda. Och tyvärr, kära bilder, de som väntar på något gott får nog fortsätta vänta ett tag till... Jag vet inte riktigt hur det gick till, men plötsligt var datorn avstängd och jag fann mig liggande på alla fyra i en av de få rabatter som blivit av med snötäcket.
Bondpermis, helt enkelt.
Men jag njöt av varenda sekund! Med sekatören i högsta hand gick jag loss på de vissna perennerna, trots att jag vet att det är alldeles för tidigt, men jag kunde bara inte låta bli. Ett och annat ogräs åkte med det också och det var så roligt!
Ska försöka komma ihåg den känslan i mitten på juni, när våtarven fullkomligt exploderat i hela trädgården... Ogräslyckan, alltså...
Som tur är tillhör jag inte dem som blir deppiga av vintern - jag tycker att det går ganska bra, även om jag vårlängtar som en galning. Men så kommer våren med en dag som den här och formligen sköljer över mig med den där känslan av att "just det, det är ju så här det ska vara..."
Nu är vi där, hör ni, där vi ska vara!

I rabatten vid huset sträckte de här nymornade vännerna på sig. Det är helt otroligt att det låg drivor av snö här för bara några dagar sedan. Men oktoberstormhatten, Aconitum carmichaelii, verkar ha bråttom i år.

The only way is up! Med böjda nackar pressar sig en av mina frösådda julrosor upp genom jordskorpan. Här har den ännu kvar bladen, men dem brukar jag annars klippa bort på våren. De är ofta lite skabbiga efter vintern och kan bära med sig svampangrepp från förra året. Dessutom kommer det snart nya, fräscha blad igen.

Här har vi lite "odopad" krokus. Det verkar som om lökväxterna har fått glädjefnatt i den tjälfria jorden - jag har aldrig haft snödroppar i knopp, samtidigt som krokusen blommar.
Men det är inget jag inte kan vänja mig vid!

Ooops! Vad har vi här? Det är ingen överdrift att det som göms i snö kommer fram i tö...
Så går det när man jobbar i trädgården in i det sista och bara ska vänta tills innehållet tinar, innan man kör in skottkärran. Hm. Inget att rekommendera...
Men ett maffigt riktmärke på hur mycket snö det legat i grönsaksträdgården är den allt, när man tänker på att den inte syntes alls för bara lite sedan.

Må så Gott!
Ester

18 kommentarer:

 1. Vårarbetet i trädgården har en stark dragningskraft som är ytterst svår att värja sig mot (och vem vill det...) :-) Bilderna i datorn finns ju alltid kvar till någon regnig sommardag... Känner igen problemet med att ha allt för många osorterade bilder på hög..

  Trevlig helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Det är helt förståeligt att du hellre rotar runt i rabatterna än på datorn:) Naturen är helt fantastisk så fort snön smälte undan fanns de där igen - perennerna som bara bidat sin tid under snötäcket. Undrar om de längtat lika mycket efter våren som vi;) Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte det var läckert med skottkärran som har tinat fram nu. Skulle lika gärna kunna hänt mej. Jag vill oxå hålla på så länge som möjligt på hösten, men sen blir man lika chockad varje år när det är tvärstopp.
  Min man sa till barnen i går att > Jaha, nu får vi bara se rumpan på mamma hädanefter< Jag ligger alltså på alla fyra i rabatterna så fort och länge det bara går...och med sådana här vårdagar som idag så går det bara inte att låta bli.
  Ha det bra. // Elinore

  SvaraRadera
 4. Jag längtar också ut! Men i helgen blir det annat. Det kanske är tur med tanke på det nyckfulla vädret.
  Karin

  SvaraRadera
 5. Sh-t, har ni haft så mycket snö att skottkärran inte syntes??? Här ligger vi i lä...tack & lov.
  Jag fick en smärre chock när jag såg allt som kom upp i tö här, det liknade en byggarbetsplats...vilket det i och för sig var i vintras....bara till att kavla upp ärmarna och köra till återvinningen några varv! :o)
  Ha en finfin helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 6. Jag förstår dig helt datan skulle stängas ner direkt om solen kom fram ute//Britt

  SvaraRadera
 7. Sköna bilder på vad jag också vill se i mina rabatter. Snart... hoppas jag!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Längtar tills jag hittar mina rabatter under snötäcket. Då kommer jag vara lika ivrig som du att komma ut och påta lite. Heja våren.

  SvaraRadera
 9. Härligt! Har också varit ute och ryckt lite i det första späda ogräs jag fick syn på:)

  Ha en fin lördag

  Rebeca

  SvaraRadera
 10. Härligt, härligt. Här regnar det idag så det blir inomhusgöra.
  Eva

  SvaraRadera
 11. Mysigt värre :) Jag har krattat löv men inte klippt ned det vissna än, här har det regnat hela dagen men det känns som om naturen får en välförtjänt tvätt :) Äntligen!
  Ha en skön dag :)

  SvaraRadera
 12. Det är väl helt underbart!
  var ute idag fast det duggade en del, men vad gjorde det? Det är den bästa tiden nu när man får gå runt i trädgården och "pilla" i jorden och se vad som kommer upp.
  Kunde inte låta bli att kratta lite på dom fläckar som var snöfria, kunde åtminstånde kratta in alla har och rådjurs skitar in i landen där dom gör mer nytta än under skosulan.
  Hälsa familjen och ha en mysig vårhelg.
  Ken

  SvaraRadera
 13. Även här är datorn avstängd. Bara rabattrensning och växtletning för hela slanten. Underbart!
  Fortsatt trevlig helg
  Birigtta

  SvaraRadera
 14. Jag vill också ut och städa....men här är det fortfarande en massa snö :-)

  mvh Tyra

  SvaraRadera
 15. Underbart att se alla växter som kommer upp och du kände väl också lukten av jord. Jag har också en skottkärra som stått ute hela vintern, vintern måste ha kommit plötsligt, jo så var det.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Så härligt med en dag i trädgården. Jag tillhör do mso mär första att rensa bort resterna efter fjorårets perenner och jag har aldrig märkt av att de tagit någon skada av det. Visst är det mysigt (men ovanligt) med snödroppar och krokus på samma gång. Jag gissar på att de har sin inbyggda klocka och när snön väl försvinner så kämpar de på för att hålla tiden =)

  SvaraRadera
 17. det blir seriös röjning till helgen. attans att det ska regna en stor del av den bara...

  SvaraRadera
 18. Det är verkligen underbart med allt som tittar fram i rabatterna nu! Häromdagen fick jag syn på en akleja som redan har härliga små nästan lila blad på G...
  ... och vilken känsla det är att gå på gräsmattan helt utan snö! Visst är det så här det ska vara :-)
  Ha en skön påskhelg. Kram, Ingela

  SvaraRadera