onsdag 23 september 2009

Nu blommar det i Lilla Enköping!

Det blommar så att det slår gnistor om det i vår "Enköpingsrabatt"! Stora sjok av rejäla, yviga, robusta höstblommande perenner anger tonen i en plantering som är väldigt olik de andra i vår annars så "plottriga" trädgård. Planteringen kom till för några år sedan efter ett inspirerande besök i riktiga Enköping - en stad med parker som inte lämnar någon oberörd.
Åk dit om du inte har varit där!

Primadonnan i min lilla hyllning till staden är fläckflockeln, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum', med sina gammalrosa kvastblommor, sina purpurröda stjälkar och sin härliga doft av nyslaget hö. Här samsas hon med namnlös höstflox, (kan det kanske vara Phlox paniculata 'Bright Eyes'?) Fackelblomster, Lythrum salicaria, och en namnlös höstaster.

Självklart kan vår lilla "Enköpingsrabatt" inte mäta sig med orginalet - men jag gillar den ändå! Hoppas ni gör det också!
Må så gott!
Ester

Miscanthus-gräs av okänd art, (kanske elefantgräs?) tillsammans med fackelblomster, Lythrum salicaria, och purpurklätt, Lychnis coronaria. I bakgrunden skymtar fläckflockeln, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'.


Rabatten sedd från sidan. Fackelblomster, fläckflockel och vit blåverbena, Verbena hastata. I förgrunden skymtar röd- och gulbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Diabolo' och 'Dart's Gold'.Brokbladig drakmynta, Physostegia virginiana 'Variegata'. I förgrunden syns blomvilliga och mörkögda nävan Geranium 'Patricia'.

12 kommentarer:

 1. Ohhh vilken trägård du har!!!
  HELT MAKALÖST!
  Den där drakmyntan skulle jag GÄÄÄRNA se i min trädgård!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Wow! Så otroligt fint!!

  Jag var på ett föredrag i våras där man visade foton från Enköpings Parker och berättade till. Jag vill gärna åka dit någon gång.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar höstplanteringar! Det ser underbart ut!
  Karin

  SvaraRadera
 4. Wow!!!!!
  Jag tänkte när jag läste rubriken, Nej inga parkbilder....jag vill se Ester trädgården!!!!
  Så glad jag blev när det var det!!!
  Sååå snyggt!!!Ni har en underbar trädgård, såg du bilderna i blombladet....Många från er trädgård.Kul!!!
  Kramar tack för goa hälsningar.
  Carina och Ken.

  SvaraRadera
 5. Hallå Ester, fantastiskt snygg plantering! Enköping ligger i lä.

  Jag har en fråga angående Fläckflockeln, jag har en Rosenflockel som ser exakt likadan ut, vet du om de är väldigt lika?

  Ha det bäst!

  Marit

  SvaraRadera
 6. Marit!
  Jag har inte köpt fläckflockeln, utan fått den utan namn, så jag kan mycket väl ha fel! Men när jag tittat i Björn och Marie Hanssons bok Perenner tycker jag att den är mest lik fläckflockeln med namnsorten 'Atropurpureum'.
  Mitt exemplar har också fläckar på stjälkarna, som fläckflockeln ska ha, så därför tror jag att det är en sådan. Men, jag är långt ifrån någon botaniker, så vem vet?
  Intressant fråga, i alla fall! Kanske kommer någon expert förbi någon gång så vi får veta säkert. Då blir det ett nytt inlägg!
  Må så gott!
  Ester

  SvaraRadera
 7. Hallå igen, jag har den där boken Växtkompositioner som har bilder från Enköping och där skriver de också Fläckflockel men samtidigt så har Enköping egna parkkartor där det står Rosenflockel.

  Kan du ta en närbild och maila mig så ska jag spana lite :D

  thorinstradgard@dhotmail.com

  Trevlig helg

  Marit

  SvaraRadera
 8. ah, jag fick in ett d före hotmail, bortse från det...

  SvaraRadera
 9. En underbar rabatt du skapat. Har varit i Enköping för flera år sedan, borde nog dit igen//Britt

  SvaraRadera
 10. En sådan vacker trädgård! Vackra färger.

  SvaraRadera
 11. Den hyllningen skulle vem som helst bli lycklig av! :)

  SvaraRadera