tisdag 10 maj 2011

Häcken är näck - nu visar vi allt!

Ibland är det skönt att kunna gömma sig lite.
Att kunna hålla den allmänna röran så där lagom privat, att den inte sticker i ögonen på omgivningen...
Och det kan vi alla årets veckor - utom en. För när våren är som vackrast fäller vår nästan två meter höga bokhäck, Fagus sylvatica, bladen och lämnar fri insyn i trädgården från gatan. Med ens blottlägger den alla våra tillkortakommanden i fråga om flagnande fasader, murkna altanräcken och kvarglömda staketstolpar. Den visar vår oförmåga att ställa in trädgårdsredskap när de har använts (vilket i och för sig är hela tiden) och får oss att framstå som byns ärkebohemer (vilket vi kanske också är).
Som tur är går det fort över.
I vanliga fall brukar det ta mellan en och två veckor för häcken att bli helt grön igen, men i år gör värmen att det går betydligt snabbare än så - kanske går det på bara några dagar.
Sedan är det fritt fram att pussa och klämma lite på maken igen, när andan faller på ;o)!

Må så Gott!
Ester

Så här tät och fin blir häcken när det är sommar. Exakt hur hög den är vet vi inte - måttet som gäller är att Pelle ska kunna nå att klippa den från flaket på kärran till vår lilla och mycket fallfärdiga trädgårdstraktor.

När hösten kommer skiftar häcken färg och blir först gulmelerad för att övergå i terracotta.

De bruna bladen hänger med hela vintern och bildar en stadig mur mot gatan. Fast egentligen gillar jag inte ordet mur, eftersom det låter så ogästvänligt. Jag föredrar att kalla den vägg istället. Men hu så kallt det ser ut! Tur att det är långt kvar innan det är vinter igen.

10 kommentarer:

 1. Der er ikke noget så smukt som en bøgehæk. Farvernes skiften henover hele året.

  Ha' en fin dag :-)

  SvaraRadera
 2. Det är härligt med häckar, det blir så ombonat innanför:) Vilken tur att din bokhäck snart är tät igen för det skulle ju vara förfärligt om du måste vänta för länge med att klämma och pussa på maken:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Lyckliga dig som har en sån fin häck. Drömmer om att ha en bokhäck någon gång. Måste nog flytta först :-)

  Vad kul det var att ses på Liseberg!!! Ser att du gjort ett inlägg därifrå som jag missat. Jag kom hem sent igår kväll och känner mig ganska slut just nu. Lär nog ta några dagar att komma ikapp. Alla mina plantor i växthuset lever..... skönt..... var lite orolig där ett tag.....

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Mycket snyggt, men vad gör du med löven? Jag har boklöv överallt och i evighet...

  SvaraRadera
 5. Trevligt för alla som går förbi att få en glimt av den vackra trädgården.

  SvaraRadera
 6. Charlotte:
  Det var verkligen superkul att träffa dig på Liseberg! Hoppas att ni hade några härliga dagar. Förstår att det var intensivt!

  Nevva:
  Jag brukar blåsa/kratta in dem i häcken och sedan får de ligga där och multna. Om man slänger en in lite grus ovanpå brukar de ligga kvar också...

  Monne:
  Det grönskar, det grönskar..!;o)

  SvaraRadera
 7. Häckar är väldigt bra att ha, även om de blir nakna ibland:)

  Ha en fin kväll,
  Rebecca

  SvaraRadera
 8. En sådan häck är guld värd. Vilken bakgrund och inramning - blir lite avundsjuk ;-)))

  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Vilken snygg häck! Jag önskar att jag hade varit lite mer trädgårdskunnig när jag satte vår häck, för då hade det blivit en bokhäck! Men man kanske flyttar nån gång :-) /Anette

  SvaraRadera
 10. Snyggt med bokhäck - året om!
  Ser till min förskräckelse att jag måste ha missat idéträdgårdarna på Lisebergs trädgårdsdagar?! Var fanns de??? Man skulle ju kunna tro att jag hade skygglappar på mig ;-)
  Vilken tur att jag fick se lite här hos dig.
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera