onsdag 28 april 2010

Ingen panik... Alla på en gång!

Det är bråttom nu! Växterna pressar nymornade skott genom jordskorpan och det finns ingen hejd på växtkraften. Rosenrotens bulliga rosatonade knoppar trängs som fyndgalna kunder på en osedvanligt fördelaktig rea.
- Jag var först, flytta på dig! Hörredudu, den där kvadratcentimetern var nog allt min, den...
Överallt poppar det upp nya små lökar eller knölar och det händer massor bara på några dagar. Ibland vill jag dra i bromsen och konservera ögonblicket för att säkert hinna med att njuta.
Jag, som längtade så efter att sätta igång och jobba i trädgården, vet plötsligt inte var jag ska börja. Som åsnan mellan hötapparna står jag där och vet inte om jag ska dela perenner eller klippa ner fjolårets, köra ut gödsel eller ge mig på grönsakslandet eller...
Det finns arbetsuppgifter i det oändliga och det vill till att begränsa målen för att man inte ska känna sig alldeles oduglig när dagen är slut.
Jag blev intervjuad en gång när vintern just höll på att övergå i vår. Då sa reportern att hon egentligen tyckte bäst om trädgården just då, när allting låg framför henne och alla drömmar fortfarande var realistiska. Och för att hon fortfarande hade kontroll.
Just nu förstår jag precis vad hon menade...
Ändå är det nog ganska nyttigt att tvingas släppa kontrollen en smula. Att inse att allt inte kommer att bli gjort och att det inte är hela världen.
Att det är viktigare att hinna lukta på tibasten, bedåras av blåsipporna och känna hjärtat slå kullerbyttor av trädgårdslycka.
Må så Gott!
Ester

Rabarbern vecklar ut skrynkliga blad mot solljuset.

Nunneörten 'Beth Evans' letar sig upp genom löven.

Julrosor utan namn...

...som är så här härliga på nära håll.

17 kommentarer:

 1. Kunde inte ha sagt det bättre själv:)) Vet inte var jag ska börja så Göran rensar istället haha. Nä jag försöker allt jag också men, ska jag hjälpa honom eller skola plantor eller måla stolar eller "nypa" fuchsiorna eller.....Men visst kommer sommaren ändå:) och det ska var roligt att vara i trädgården så man får (jag i alla fall) försöka att skynda långsamt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det är både helt magiskt med våren och alla mysiga sysslor som man väntat på att få sätta igång med hela vintern OCH kan kännas övermäktigt om man har en föreställning att det ska bli klart ganska snabbt med allt vill och har planerat. Det där något man får lära sig hantera och försöka ta det lugnt och vara nöjd med det man gjort, och inte med det man inte gjort. Det du skriver på slutet håller jag helt med om - annars passerar våren utan att man 'hunnit' uppleva den...

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Här är det likadant. Springer hit och dit...fram och tillbaka....Tur att mannen är mer strukturerad. Jag har tagit två dagar semester...och det kommer att sluta som vanligt, att jag hjälper andra mer än mig själv. Men imorgon ska jag vara ute hela dagen i min trädgård...går bara in för mat och toabesök!!!! Kram Carina

  SvaraRadera
 4. Samma här och så skönt att höra andra med samma kära bekymmer. Imorgon får jag 4 hjälpredor som skall rensa till mig.
  Det skall bli så skönt....
  Fast jag har jobbat i trädgårde varje dag.
  Fint och roligt du skriver.
  Tack för din fina kommentar hos Linda idag.
  Vilken rugge av julrosor du har.. avis avis...
  Ha en skön kväll
  annika

  SvaraRadera
 5. Känner igen mig i dina ord. Först så längtar och längtar man - och sedan finns det så mycket att ta tag i att det är svårt att prioritera. -Men härligt är det!

  SvaraRadera
 6. Vad långt dina rabarber kommit! Mina är bara upp nån cm. Fina bilder. Springer vidare ;)

  SvaraRadera
 7. Skönt med allt som tittar fram ur jorden! Jag är som du, vet inte riktigt vad jag ska ta itu med, det finns ju så mycket att göra!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 8. Det är så sant! Våren gör mig som ett barn på julafton. Precis som du står jag mellan olika sysslor. Tillslut ägnar jag mig åt allt på en gång! Tur att jag är luttrad av många års arbete så jag lärt mig att skjuta upp vissa projekt till kommande år. Antar att jag som vanligt vill dra i bromsen när vi kommit till mitten av maj. Allt växer om och förbi mig och tiden räcker inte till! Borde göra som Trädgårdsdrömmar och ta ett par dagar semester :)

  SvaraRadera
 9. Precis så är det! Nu kan fortfarande alla drömmar bli verklighet. Alla plantor har överlevt och kombinationerna kommer att bli finare än nånsin!

  Min rosenrot avvaktar under jord än så länge, men snart så... :)

  SvaraRadera
 10. Alltid roligt att läsa dina inlägg eftersom du skriver så bra! Jag ler ofta när jag läser här hos dig :-)
  Denna tid är absolut den bästa, eftersom man väntat och längtat så efter våren. Att jobba i trädgården ska inte bli ett "måste", man får göra det man hinner och orkar. Huvudsaken är att man trivs där ute :-)
  Ha en skön valborgshelg! Kram, Ingela
  Förresten, mina violer som jag skrev om i ett inlägg är nog "Freckels" som du trodde. Hittade dem i en trädgårdsbok och de såg sådana ut. Tack!

  SvaraRadera
 11. Trädgårdsrundan i den egna trädgården är lika rolig varje dag, från tidig, tidig vår till sen, sen höst och ofta förundras man över det som kommit upp ur jorden under natten. Att det hunnit bli så stort. Det var ju bara några timmar sedan man sist tittade där och då fanns där ingenting.
  Nu efter regnet som kom i torsdags blev det helt plötsligt helt grönt i trädgården. Våren / försommaren är verkligen här.
  Den bästa tiden är NU!
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Hallå Ester, jag körde på med mina godislådor som miniväxthus och min man skrattade gott när han kom hem och såg att rabarbern hade blivit fyrkantig. Den hade växt med sådan fart och fyllt hela lådan :D

  Marit

  SvaraRadera
 13. Vilken vacker julros! Den skulle framkalla hjärtkullerbyttor i mitt bröst:)

  Ha en fortsatt fin helg

  Rebecca

  SvaraRadera
 14. Men, visst är det så. Inte förstår man att allt kommer samtidigt när man går där och suktar efter våren... Och jag med mitt underbara arbete, har ingen riktigt kraft kvar för egna trädgården under våren. Tur att min täppa är nästan enbart vild:-)
  Ha det gott!
  PS Roligt du skriver. JAg ryckm med:-)

  SvaraRadera
 15. Du har såå rätt. Jag river litet här och litet där! Men det är så kul och jag mår så bra! Fast att ryggen värker litet och jag blir ganska trött.
  Karin

  SvaraRadera
 16. Så sant. I trädgården bör man släppa kontrollen. Den är till för njutning. Å andra sidan, klart man vill rensa bort maskrosor, gödsla ordentligt, klippa bort trista grenar, så nytt, plantera om, vattna, dela perenner...

  SvaraRadera
 17. Vad roligt att hitta till din sida! Har gått tillbaka och tittat på dina 'äldre inlägg' också. Finfin trädgård o bilder och härligt att läsa om dina känslor för och äventyr i er trädgård!
  Hej hej!
  /Ann Marie

  SvaraRadera