måndag 1 februari 2010

Sommar i vita rabatten

När sommaren kommer till vita rabatten förvandlas den ganska platta planteringen till en grönskande djungel. Perennerna skjuter i höjden och bildar "mur" mot uppfarten till huset och plötsligt känns grönytan under vår stora ek som ett eget rum.
Här svävar högresta liljeblommande tulpanen 'White Triumphater' över grönskan i juni. Jag skulle gärna ha fler vita 'fjärilar', men det verkar som om sorten försvunnit ur handeln. Eftersom den blommar så sent, slipper den oftast undan illvilliga rådjursattacker. I månadsskiftet maj-juni brukar de ha hittat annat att festa på. I bästa fall i skogen...

I juli blommar de vita namnlösa liljorna runt "buxbomshålet". Till vänster i framkant skymtar den lilla och rent vitblommande funkian 'Snowflakes' och framför rabatten står vita krukor med snötörel, Euphorbia 'Diamond Frost' och en vitblommande Agapanthus som jag frösått. Jag blev stolt som en tupp när plantorna blommade första gången och väldigt glad när en av dem visade upp vita blommor.

Här blommar vita liljor, vita rosor (som jag flyttade i höstas för att de stod för mörkt...) och franskt kungsljus, Verbascum chaixii 'Album' inbäddade i vitmalört, Artemisia ludoviciana 'Silver Queen'. Vitmalörten är sprider sig gärna i rabatten, men jag gillar att den bäddar in grannarna med silver. Den är inte heller svår att rycka upp, om man skulle ogilla placeringen den har valt. Det kan vara bra att klippa ner den en bit, så att den bryter nya skott och står lite stadigare. Annars lägger den sig lätt och tar alla grannarna med sig i fallet.

Mera vitmalört, Artemisia ludoviciana 'Silver Queen', tillsammans med en ros som jag glömt namnet på. Rosen blommar flitigt sommaren igenom om man putsar bort vissna blomklasar.
Här är rabatten från "utsidan", det vill säga sedd från uppfarten. Här växer bland annat röd Euphorbia, violer, fagertrav, olika sorters klematis och tre ståtliga exemplar av tuvrör, Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', som skapar en sirlig "skärm" mot trädgårdsrummet bakom. Efter en bra sommar utan slagregn kan gräsen stå gulnade i givakt hela hösten och vissa år, utan för mycket blötsnö, är de fortfarande vackra när det är dags att klippa ner dem på våren.

Favoritkantväxten i vita rabatten är en vit, fjärilsliknande viol som blommar från maj månad och ända till dess att frosten tar den. Jag har köpt den namnlös på en skördefest, så jag vet inte vad den heter - kanske vet ni? Jag har också en blå, som är lika rikblommande. Här väller den ut framför krukan med randgräs, Phalaris arundinaceae 'Picta'.

Vit brunnäva, Geranium phaeum 'Album' bildar lätta, vita moln i rabatten.

Frösådd vit bergvallmo är kortlivad, men kommer tillbaka varje år i vita rabatten. Varje höst smular jag sönder några frökapslar i rabatten för säkerhets skull. Än så länge har den här raringen skonat mig från färgmässig olydnad, men vem vet - rätt vad det är blir de kanske turkosblå allihop...

Vitt franskt kungsljus, Verbascum chaixii 'Album', och vidjehortensia Hydrangea arborescens 'Annabelle'.

Tuvrören blommar tillsammans med vitt höstflox och gulbladig mattram. Den sistnämnda sprider sig gärna vilt, men jag tycker om skiftningen i bladfärg som de tillför. När de ser skräpiga ut kan det vara bra att ta till saxen - inte minst för att minska antalet fröplantor.

Må så Gott!
Ester

17 kommentarer:

 1. Mmmmm, ljuvligt vackert! Men hur stor ÄR din rabatt??? :o)
  Ha en fin vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Ser sååå härligt ut!
  Vi har också vitt här idag igen:)
  Karin

  SvaraRadera
 3. Mmmmmm!!!!! Det finns ingen som har så stora och frodiga perenner som ni. Underbart vackert!!! Tack för senast själva!!!!
  Stora kramen till er.
  Carina och Ken

  SvaraRadera
 4. Oj, så vackert! jag gjorde en vit planterign i höstas och man kan ju alltid hoppas att den har några likheter med din =) 'White Triumphater' finns fortfarande att köpa. Jag funderade nämligen på att beställa fler av dem i höstas, hur det är ute i butikerna däremot har jag ingen aning om. "Emils fröer" (postorder) var det jag hittade dem hos, det kan ju var värt att titta där i höst / gittan

  SvaraRadera
 5. Lydia:
  Tack! Rabatten är inte så jättestor, men ganska "avlång". Den ser lite ut som en ganska klumpig fylld 6:a - men formen är lite svår att beskriva. Sanningen är nog den att rabatten ser större och bättre ut på bild än i verkligheten. Kameran erbjuder smickrande skygglappar ibland...

  Gittan:
  Tack för tipset om tulpanlökarna! Ska kika in där till hösten. Har hittat andra namnsorter som liknar 'White Triumphater', men jag vill gärna att de ska vara likadana och blomma samtidigt, så det var härligt att höra att lökarna finns kvar trots allt!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 6. Så himla bra att du skriver ut latinet och namnsorterna. Tack för det.
  Jag har blivit av med min vitmalört som jag hade i kryddlandet (sorken käkar upp allt) men jag ska skaffa den igen. Himla trevlig trots att den sprider sig så. Allt ser ju bra ut ihop med den menar jag.
  Roligt att se euphorbiorna på bild också. Jag sådde en ettårig förra året men ack vad jag misskötte den, den var inte glad över att jag glömde vattna. ;-) Kanske blir det repris i år, jag får se. (Repris på sådd, förhoppningsvis inte på vanskötseln! :-))
  Hej, hej

  SvaraRadera
 7. Gud så vackert, beundrar de som har disciplin nog att hålla en enhetlig färgskala i rabatten. Hos oss har de bästa intentioner en tendens att rätt snart fallera i glömska om vad vi tänkt och ännu snabbare bli som de andra rabatterna, ett virrvarr av olika färger:)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Hej igen,
  tur att jag kollade in igen... Så fina rabatter!
  Håller just på att rita en trädgård där det skall vara mycket vitt och grönt. Så då fick jag fina inspirationsbilder här, har provat franskt kungsljus en gång tidigare, men det blev väldigt ful efter blomningen. Kunde det ha varit för torrt den sommaren (några år sedan), eller hur tycker du att den ser ut på sluttampen?


  Hillevissan

  SvaraRadera
 9. IET: Vilket elände med sorken! Har du vägarna förbi får du komma och gräva. Min rödbladiga Euphorbia är perenn, men är jättelätt att fröså. Faktum är att den frösår sig själv lite överallt... Men den är inte svår att rycka upp och färgen gör att jag förlåter den.

  Monne: Jag försöker hålla rabatten vit, men den är rätt olydig ibland... Det har sina sidor med vitt också, eftersom vitt inte alltid är vitt - utan benvitt. Hade vita fänrikshjärtan i rabatten förut, men de så "smutsiga" ut bredvid allt det andra... Det blir inte alltid som man tänkt sig, och tur är väl det - för vad skulle man göra om allt blev "färdigt"?
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 10. Hillevissan: Jag tycker att det vita franska kungsljuset ser lite tråkigt ut en kort period efter blomningen, men om man står ut med det, åldras det till en fantastisk "vinterblomma" som står stadigt och är jättesnygg med rimfrost på. Den står fortfarande kvar nu, trots att det snöat jättemycket och många andra växter har gett upp.
  Vad jag vet ska kungsljus trivas med sol och torka, men i min rabatt står de i halvskugga, en bit ifrån vår stora ek. Kanske har det betydelse med vattentillgången ändå. Att överleva i torrt läge är ju inte alltid det samma som att frodas...
  Roligt att du tittade in igen!
  Ester

  SvaraRadera
 11. Att det finns de som påstår att vitt inte är någon färg! De vita 'fladdriga' tulpanerna och de vita brunnävorna och, och, och jag älskar vita blommor men inte alltid vit snö...
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig plantering! Och roligt buxbomshål:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 13. Vilken LJUVLIG rabatt! Något av det finaste jag har sett! Älskar vita blommor och du inspirerar mig till att försöka ta mig samman och göra en helvit rabatt i sommar. Den lilla violen är nog Viola Cornuta Alba Minor. Hade den i stenpartiet för några år sedan men den försvann och sen har jag inte lyckats få tag på den, varken som frö eller planta.

  SvaraRadera
 14. Snyggt....
  Du skriver väldigt bra framför allt i kommentarerna till mig.
  De glädjer mig.
  Annika

  SvaraRadera
 15. Så många fina foton! Får verkligen en härlig känsla i kroppen när jag tittar på dem.
  Det ser underbart ut med de vita tulpanerna som "svävar" över allt det gröna. De vita violerna är jättesöta :-)
  Ha det gott! /Ingela

  SvaraRadera
 16. vitt är underbart fint! Jag har en vit rabatt som jag efter ditt inlägg fick inspiration till att modifiera... *ler*

  Tack för härlig inspiration Ester!

  SvaraRadera