onsdag 27 januari 2010

Oskuldsfullhet och okynne i vita rabatten

Vitt - oskuldens och renhetens färg, står för lugn och harmoni i trädgården. Men min vita rabatt är mer okynnig än oskuldsfull. Varje vår slår den ut i blom med vita snödroppar, vit krokus 'Jeanne d'Arc', vit tibast, vit julros och så långt är allt harmoniskt och bra.
Det är bara det att rätt vad det är kommer det gula och violetta krokusar som små katter bland hermelinerna. De verkar aldrig hört talas om att rabatten numera har ett vitt tema. Och jag muttrar, gräver, flyttar, tittar strängt på de små olydiga, gräver igen och flyttar... Ändå blir de bara fler.
När sommaren kommer blommar den frösådda vallmon som skulle bli vit - i laxrosa. Storklockan blommar i renaste vitt - och blått. De franska kungsljusen blir vita - och gula. Den underbara vita violen täcker kanterna med vita skyar - och blå. Så håller det på, sommaren igenom. Jag gräver, flyttar och väntar på det perfekta året ska komma, när min vita rabatt är vit på riktigt.
Ibland funderar jag på att ge upp, tillåta mer färg och kanske plantera in blått för att framhäva det vita. Men det är svårt att släppa en idé när man inte sett den genomförd.
Så här såg i varje fall vårfloret ut förra året - när de värsta färgmissarna flyttats undan!

Pionens röda skott trivs med vit vårstjärna, Chinodoxa.Vit vårstjärna och vitt ormöga.

Sjömanshjärtat är en näpen vårfavorit. Betonghjärtat har jag gjutit hos Ken och Carina på bloggen Trädgårdsdrömmar.

Fylld vitsippa, troligen namnsorten 'Vestal'.

En del av vita rabatten i månadsskiftet april-maj. Buxbomsfiguren är en kasserad påfågel, som jag håller på och formar om. Kanske ska jag klippa ur ett nyckelhål, om jag lyckas samla tillräckligt med mod att sätta saxen i busken...

I vita rabatten klänger en vårblommande klematis utan namn. Jag har frösått den från namnlösa fröer och tycker att den är jättevacker med sitt vinröda fäste och sina röda nerver i den gräddvita blomman. Den blommar om på sensommaren, men då är den mer helvit.

Variegerad liljekonvalj sprider sig lika villigt som den vanliga, men på våren är den en välkommen färgklick i rabatten. De vita blommorna doftar lika härligt som den ursprungliga.

På våren är det stora skillnader mellan den rödbladiga styvklematisen Clematis recta 'Purpurea' och den vanliga gröna. Men när sommaren kommer kan jag inte längre se vilken som är vilken. Båda plantorna kommer från en av mina frösådder, så egentligen borde jag inte använda sortnamnet.
I nästa inlägg blir det sommarblomning i vita rabatten.
Välkommen tillbaka!
Ester

15 kommentarer:

 1. Ja, det är lustigt det där med färgstämt...jag har precis samma problem med busiga självsådda plantor som själv tror sig bestämma var de sak växa. Men jag tycker det är ganska charmigt och låter dem ofta stå kvar...självsådda tycks alltid trivas. Lite som vi människor, känns bäst när man själv får bestämma! :o)
  Du verkar ha en underbart frodig trädgård, härligt!
  Ha en fin vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Jag blir alltid lika berörd när jag ser dina rabatter. Så vackert så vackert! Det ger mig ett mål att sikta på med min nyanlaggda trädgård.

  SvaraRadera
 3. Här sitter man med snöstorm och vinande fönster. Vad kan ge varma känslor inombords om inte dessa bilder....mums.
  Ken

  SvaraRadera
 4. åh vilken vacker trädgård du har! Jag ramlade in här efter att ha sökt på mitt eget namn (ester) på google. Här kikar jag nog in fler gånger!

  Nu passar jag på att fråga dig som ändå är lite kunnig, vilka blommor finns det gott om i maj? Jag kommer nämligen att stå som brud då och håller på att bestämma hur min brudbukett ska se ut. :) Mvh/ Ester

  SvaraRadera
 5. Hej Ester!
  Känns lite underligt att träffa på någon yngre än 70 år med samma namn som jag! Det brukar för det mesta dyka upp i dödsannonser, eller för all del i en del födelseannonser, så jag blev glatt överraskad av din kommentar!
  Det är lite olika vad som blommar i maj, beroende på hur långt våren har kommit. Men min mamma fyller år i mitten på maj, och då brukar vi kunna plocka liljekonvaljer till henne. Hon gifte sig med pappa på sin födelsedag och hade just liljekonvaljer och förgätmigej i sin brudbukett.
  Det är vad jag kommer på just nu, men jag ska kika i mina foto-mappar från maj förra året, så återkommer jag!
  Lycka till med bröllopsplanerna!
  Ester

  SvaraRadera
 6. Ester,
  vad vackert du har. Klematisen är så söt och vitsipporna. Min snart 5 åriga dotter heter Ester. Fint tycker jag.
  Karin

  SvaraRadera
 7. Vakkert med hvite blomster. Fint at vi kan glede oss over sommeren som var også...

  SvaraRadera
 8. Men så vackert! Det tar andan ur mig!
  Linda

  SvaraRadera
 9. Håller med föregående talare! Suverän rabatt.

  Sjömanshjärtat var ju fantastiskt söt. Den måste jag skaffa.

  Marit

  SvaraRadera
 10. Hej där, jag tittar in en stund hos dig. Var egentligen hos Trädgårdsdrömmar...

  Så fint du har det här. Många väldigt inspirerande rabattbilder som får mig att lääängta till våren, fast jag älskar snön...
  Pionskott och vit vårstjärna, det var mumma det:-)

  Hillevissan

  SvaraRadera
 11. Vilket roligt inlägg att läsa :-)
  Det där "problemet" med växter som själv vill bestämma var de ska stå blir man nog aldrig av med.
  Hade ingen aning om att det finns variegerad liljekonvalj!? Vad spännande, det skulle man haft!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 12. Blir att längta till våren av dina bilder//Britt

  SvaraRadera
 13. Ester... kan du ringa mig!!
  Linda

  SvaraRadera
 14. Vilka underbara vårbilder du visar Ester:) Man blir alldeles varm av längtan. Fårstår din vånda över "hermelinerna" jag hade en rabatt engång där jag bestämt mig för att bara ha vitt o blått, det blev lite som hos dig för de vita (en del) visade sig vara mer åt det gulgröna hållet och de blå gick åt det lila.:) Försökte verkligen i flera år tills jag helt struntade i alltihop och planterade en rosa och sen var det en "vanlig" rabatt.Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 15. Vilket härligt inlägg! Din trädgård verkar vara ett paradis. Trevlig läsning dessutom - jag kommer snart tillbaka!

  SvaraRadera