fredag 15 januari 2010

Lime, choklad och en näve hallon

Det händer då och då att jag försöker skapa en färgstämd rabatt. Vanligtvis brukar det stanna vid just "försöka", för även om jag är väldigt sträng mot mig själv när jag planterar första gången, blir det ju som bekant gärna fler planteringstillfällen längre fram. För vad gör man när man står där med impulsköpen som egentligen inte alls får plats och vintern närmar sig med stormsteg?
Man planterar. Gräver en grop, trycker ner rotsystemet och slår dövörat till när färgläran gör sig påmind i bakhuvudet.
- Huvudsaken är att den stackars plantan överlever vintern. Jag kan alltid flytta den till våren, säger jag till mig själv med en bedräglig övertygelse i rösten.
Hm.
För på våren har man ju så gott om tid..?
Tja, ni vet hur det är. När våren kommer har jag glömt alltsammans, får syn på den nya lilla växten, funderar över vad det kan vara och bestämmer mig för att vänta och se. Och när den blommar i helt fel färg är det mitt i sommaren och alldeles för varmt att flytta något...
Och även om jag flyttar plantan till hösten, brukar det som av en händelse alltid smyga sig in något nytt misstag.
Same procedure as every year, James...
Men - det finns ett undantag. En långsmal rabatt som går i lime- och brunrött mot en snart klippfärdig häck av mörkgrön idegran. Den är min stolthet, eller min fullträff, som en djupt avhållen trädgårdsbloggkompis uttrycker det
Varför just den klarat sig från de värsta färgkrockarna? Egentligen har jag två teorier:
1. Det är bladfärgerna som anger tonen, och de finns ju under hela säsongen så att man ser hur det blir redan när man planterar.
2. Rabatten är anlagd i ren, komposterad hästgödsel eftersom vi hade lite ont om matjord just då. Det gör att alla växter exploderat i omfång och att det därför inte varit aktuellt att lägga till nya - snarare att ta bort.
Förmodligen är det en blandning av båda...
Här är den i alla fall - min lime och chokladrabatt, toppad av en näve hallon!
Må så Gott!
Ester

Euphorbia griffithii 'Fireglow är snyggt anstruken av rosa innan den börjar blomma. Då blir den mer orangebrun i bladen och får en knallorange blomma. Här kramar den en tulpan av okänd sort. Den är, liksom tulpanerna på den översta bilden, planterad som 'Wilhelmsord', men saknar den fyllda blomman och de vackra vågiga bladen som de flesta av de andra har.

Här har sommaren kommit och tulpanernas färgklickar är borta. Istället tar en annan rödbladig Euphorbia plats, liksom hostor, mossflox, daggkåpor, gräs och revsuga.
Här växer också en blodbok som jag hittat som fröplanta för många år sedan, och som jag formklipper för att den ska bli en rödbladig cylinder så småningom.

Hostor, Heuchera och rödbladiga revsugan 'Braunherz'. Den sistnämnda är ett riktigt ogräs, men mjukar upp övergången mellan rabatten och en singelyta, och är därför förlåten.

Glada små fröplantor av gräset Milium effusum 'Aureum' tittar upp där de har lust. Moderplantan är borta för länge sedan, men det kommer nya om man inte rensar för hårt.

Kung i rabatten är hakonegräset Hakonechloa macra. Namnsorten är jag inte helt säker på, men det kan vara 'Alboaurea'. Han är lite seg i starten, men blir bara vackrare och vackrare med tiden. De brokiga bladen bakom Heucheran är gullflocka, Hacquetia epipactis 'Tor'.

Hostan har inget namn längre. Kanske kommer etiketten fram en gång, när det är dags att dela plantan...

Hakonegräs, gullflocka, Hosta och Heuchera.

10 kommentarer:

 1. Åh så snyggt, helt i min smak. Jag gillar din beskrivning i rubriken! Själv är jag så färglad att det lätt blir brokigt. Men jag älskar blad!
  Karin

  SvaraRadera
 2. Oj, jag känner igen mig alltför väl i det du säger om att trycka ner plantor på senhösten...asch då, blir det tokigt löser vi det till våren...och tji så konstigt det kan bli ibland! ;o)
  Din rabatt är iallafall en hit, härligt färgsamstämd!
  Ha en fin helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Jag älskar den där rabatten, kan inte se mig mätt på den när jag är hos dig.
  Mums för ögonen!!!!
  Kramar till er

  SvaraRadera
 4. Lime, choklad och hallon - både låter gott och ser härligt ut :-)
  Det där med att först planera en rabatt, kanske både till färg och olika former på växterna mm och sen "förstöra" rabatten med nyinköpta "vill-ha-växter" bara för att man faktiskt inte vet var man ska plantera dem - det är det nog MÅNGA som känner igen sig i. Jag gör det definitivt, men börjar bli lite bätte på att behålla den första intentionen i mina rabatter :-)
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 5. Härligt när man lyckas och känner sig nöjd med det man åstadkommit. Vacker är den!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Jeg kjenner godt til det der med ønske om en fargeharmonisk rabatt - men det blir som du sier nesten aldri 100 % og grunnene du har er de samme som mine. Nye planter må jo i jorden og da blir det der man har en ledig plass:))) Rabatten din var nydelig, - jeg har en stor svakhet for hosta og heuchera!

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar plantering!

  Jag är urkass på detta med färgplanering (och blomningstider och höjder), men jag har inte kommit längre än att jag fortfarande är så himla glad när något bara blommar! =)

  SvaraRadera
 8. Aha... då måste ju jag fråga om du har gjort ett jobb (som jag ritat) av din egen trädgård någon gång? Det var nämligen några bilder här som jag tyckte kändes välbekanta på något vis och jag satt och undrade..

  Otroligt roligt att höra att du är nöjd. Jag har ju nästan aldrig kontakt med de som gör jobben utan mest med tidningen. :-)
  /IET

  SvaraRadera
 9. Men den är ju fantastiskt vacker! Verkligen en fullträff!

  SvaraRadera